Menü Bezárás

Egyéni vállalkozó lennél?

Állat-egészségügyi szolgáltatónál állatorvosi tevékenység, illetve az abban történő közreműködés – a rendelkezésre álló lehetőségek között – az alábbi jogviszonyok keretében végezhető a 2012. évi CXXVII („Kamarai”) Törvény alapján:

a) szabadfoglalkozás keretében,

b) munkaviszonyban,

c) önálló tevékenység formájában,

d) gazdasági társaság tagjaként,

e) szövetkezet tagjaként.

Amennyiben valaki önálló tevékenység formájában szeretne dolgozni, egyéni vállalkozóként, erre akkor van lehetősége, ha a kamarai tagságán kívül praxisengedélyt is szerez. Ennek kétféle menete lehet:

Amennyiben a jövőben semmilyen más tevékenységet nem kíván folytatni:

  1. A kamarai tagfelvételt az adott területi szervezetnél intézi (ŰRLAP), amennyiben ez még nem történt meg.
  2. Megindítja a praxisengedély iránti kérelmet a területi szervezetnél, és megkapja az ideiglenes engedélyt, egyelőre adószám határozatba foglalása nélkül (ŰRLAP)
  3. A NAV-nál a kiadott ideiglenes praxisengedélyével megindítja az állatorvosi egyéni vállalkozást, és megkapja az adószámot (ezt személyesen lehet intézni)
  4. A területi szervezetnél a megkapott adószámot bejelenti, és az bekerül a praxisengedélybe, elkészül a végleges praxisengedély

Amennyiben a jövőben más tevékenységet is kíván folytatni (akár az állatorvosláson kívül is, vagy azzal határterületeken), javasoljuk, hogy az alábbi sorrendben végezze el a folyamatot:

  1. A kamarai tagfelvételt az adott területi szervezetnél intézi (ŰRLAP), amennyiben ez még nem történt meg.
  2. Online létrehozza egyéni vállalkozását, NEM állatorvosi tevékenységre, hanem bármire, ami engedély nélkül végezhető.
  3. Megkapja az adószámot, kér egy NAV illetőségigazolást, a meglévő tevékenységi körök feltüntetésével
  4. Megindítja a praxisengedély iránti kérelmet a területi szervezetnél, amihez csatolja a már megkapott adószámát igazoló illetőségigazolást (ŰRLAP)
  5. Miután megkapja a praxisengedélyt, azzal személyesen a NAV-nál felveszi melléktevékenységként az állat-egészségügyi ellátást

Az első verziónál a későbbiekben NEM lesz lehetőség semmilyen új tevékenység felvételére a NAV-nál, új adószámot pedig szintén nem kaphat az ember, ezért mindenképp a második lehetőséget javasoljuk.